Groentetuin in Kroondal Groentetuin in Kroondal

Verleden jaar januari 2016 trof ik een lege dorre (groente)tuin aan in Kroondal nabij Rustenburg in Zuid-Afrika. Het hek was gestolen, het gaas was kapot. De geiten hadden vrij spel, als er al wat te eten was geweest. Het was een kurkdroog jaar.

Dit jaar was alles anders. Het nieuw geplaatste hek was er nog, het gaas was heel, de waterkraan, een dag voor mijn terugreis in 2016 aangelegd, was er ook nog en zowaar er groeide groente. Veel spinazie en rode bieten. Toch een opsteker, zeker als je bedenkt dat er veel gesproeid moest worden omdat het weinig regende. De groentes werden wekelijks verdeeld onder de patiënten.
Een deel van het collectegeld t.b.v Kroondal is besteed aan zaden, slangenkoppelingen en een sproeier. In totaal 120,33 euro het overschot 247,23 euro gaan we volgend jaar benutten voor zover noodzakelijk.

Dit jaar zijn we begonnen om Welhelminah en Prince vruchtwisseling bij te brengen. Ze hadden de gewoonte om het bij spinazie en rode bieten te houden. Deze groentes zijn goedkoop in de winkel, ze kennen dit daardoor en daarom willen ze het bij voorkeur verbouwen. Verder groeien deze groentes gemakkelijk. We hebben diverse groentes verbouwd van de bonen en radijsjes heb ik het resultaat gezien. Het was redelijk maar het moet beter kunnen. Gratis mest krijgen was een probleem. Erwten, ik heb de oogst niet meegemaakt, lijken niet zo'n succes. Ze hebben t.o.v. bonen weinig blad waardoor de grond snel droog wordt. Bonen planten scheelt ons dus sproeiwerk.

We hopen in de tuin elk jaar een klein stapje vooruit te gaan. Welhelminah vindt dat ze veel heeft geleerd en dat houdt, zowel voor mij als voor hen, de moed erin.

Dank aan de kerk voor de collecte voor Kroondal met name namens Welhelminah en Prince.
Ep Huurnink

terug